Skip to content

Szerkezetlakatos fizetés 2024? – Ennyi az annyi!

szerkezetlakatos fizetés 2024

Egy szerkezetlakatos fizetés számos tényezőtől függ, aminek meghatározása egyénileg és igényégileg lehet kimondani. Cikkünkben ennek járunk utána.

Mint mindenki, így a szerkezetlakatosok is pénzből élnek, amit a munkájukért cserébe kapnak alkalmazotti állásban vagy vállalkozási szinten. Mindkét összeget, kapott díjazást több tényező határozza meg, emiatt általánosítani nem lehet, de számos tényező függvényeként átlagolni meglehet.

Szerkezetlakatos fizetés meghatározó tényezői:

  • Tapasztalat: A tapasztaltabb szerkezetlakatosok magasabb fizetést kapnak, mint a kezdők. Ezt azért is fontos leírni, mert kezdők hibája szokott enni, hogy már gyakorlat nélkül is olyan magas munkabérben reménykednek, ami nem reális a hazai, de még a nemzetközi piacon sem.
  • Szaktudás: A speciális szaktudással rendelkező szerkezetlakatosok, mint például a hegesztő lakatosok, magasabb fizetést kapnak. Többek között ezért is kell szakosodni, folyamatosan fejlesztenünk magunkat a szakmánkon belül, de csak akkor ha többre vágyunk, mint az átlag. Ez legtöbbször személyiségfüggő is, mert a lustább kolléga nem fog munka után gyakorolni, vagy szakkönyveket magolni. De ahogy mondani szokták (ez kimondottan illik is a szerkezetlakatosokra). „mindenki saját sorsa kovácsa!”. A szerkezeteslakatos fizetés ezen is múlik.
  • Munkakörnyezet: Az ipari környezetben dolgozó szerkezetlakatosok némileg magasabb fizetést kaphatnak, mint a műhelyben dolgozók. Ez a különböző körülményeknek tudható be. Egy magaslati hídépítésnél sokkal több veszély és kellemetlenség érheti az ott dolgozó kollégát, mint megfelelő „nyugodt” környezetben.
  • Település: A nagyvárosokban a szerkezetlakatosok általában magasabb fizetést kapnak, mint a vidéki településeken. Ezt nevezhetnénk a vidék átkának is, ez ellen többféleképpen tehetünk. Majd erről is lesz szó a szerkezetlakatos blogon.

Magyarországon a szerkezetlakatosok átlagfizetése 2023-ban bruttó 430 000 Ft körül mozog.

Azonban a fizetés 300 000 Ft és 600 000 Ft között is alakulhat a fent említett tényezők függvényében.

Íme néhány példa a szerkezetlakatos fizetés alakulására (2023):

  • Kezdő szerkezetlakatos: bruttó 300 000 – 350 000 Ft
  • Tapasztalt szerkezetlakatos: bruttó 350 000 – 450 000 Ft
  • Hegesztő lakatos: bruttó 400 000 – 500 000 Ft
  • Ipari szerkezetlakatos: bruttó 450 000 – 550 000 Ft
  • Szakértő szerkezetlakatos: bruttó 500 000 – 600 000 Ft

A szerkezetlakatosok keresettek a munkaerőpiacon, így jó esélyük van arra, hogy megtalálják a kívánt munkát és megfelelő fizetést kapjanak. Ennek ellenére a gyakori kérdések kérdezőit és olvasóit is megosztja ez a kérdés.

Ha Ön szerkezetlakatos munkát keres?

Javasoljuk, hogy tájékozódjon a munkaerőpiaci portálokon, vagy az általunk létrehozott szerkezetlakatos állás menüpontban, ahol megtalálhatja a nyitott álláslehetőségeket és a hozzájuk tartozó bérezési információkat.

Hogyan növelhető a szerkezetlakatos fizetés?

Összefoglaltunk pár lehetőséget arra, hogy ne csak munkából legyen sok, hanem a hónap végén a fizetése is több legyen. A tapasztalatok megfogadása nem egyszerű, de nem teljesíthetetlenek.

Szerezzen tapasztalatot: Minél több tapasztalata van, annál többet érhet. Gyakorlatot szerezhet munkahelyen, tanfolyamokon, önkénteskedésen vagy akár otthoni projekteken keresztül.

Fejlessze a készségeit: Tanuljon új készségeket, hogy versenyképesebb legyen a munkaerőpiacon. Számos online és offline tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek segítenek fejleszteni a hegesztési, forrasztási, szerkezetépítési és egyéb kapcsolódó készségeket.

Szerezzen szakmai képesítést: A szakmai képesítések bizonyítják a munkáltatók számára, hogy Ön rendelkezik a szükséges ismeretekkel és készségekkel a munkához. Számos szervezet kínál szakmai képesítést szerkezetlakatosok számára.

Változtasson munkahelyet: Ha úgy érzi, hogy nem kapja meg a megérdemelt fizetést, fontolja meg egy másik munkahelyre való áttérést. Nézzen körül az álláskereső oldalakon, és vegye fel a kapcsolatot a helyi munkaerő-közvetítőkkel.

Változtasson iparvágat: Bizonyos iparágak, mint például az olaj- és gázipar, az építőipar és a hajógyártás, jobban fizetnek a szerkezetlakatosoknak, mint más iparágak.

Költözzön máshova: A fizetések régiónként és városonként is eltérőek. Ha hajlandó költözni, magasabb fizetést találhat.

Tárgyaljon a fizetéséről: Ne féljen tárgyalni a fizetéséről, amikor állásinterjúra megy. Készüljön fel a tárgyalásra kutatással, hogy megtudja, mennyi a piaci ár a készségeiért és tapasztalatáért.

Keressen további munkalehetőségeket: Fontolja meg a túlórázást, a mellékállást vagy a szabadúszó munkát, hogy növelje a jövedelmét.

Hálózatépítés: Vegyen részt szakmai szervezetekben, építsen ki kapcsolatokat más szerkezetlakatosokkal, és vegyen részt iparági eseményeken. Ez segíthet Önnek megtudni a nyitott álláslehetőségekről és a fizetési trendekről.

Önképviselet: Legyen magabiztos a képességeiben, és mutassa meg a munkáltatójának, hogy Ön értékes munkaerő.

A fenti tippek betartásával növelheti a jövedelmét és sikeresebb karriert építhet szerkezetlakatosként.

Összességében a szerkezetlakatos fizetés számít?

Természetesen igen, amit mindenképpen tudni kell, hogy ameddig van építőipar, addig lesz szükség felkészült szerkezetlakatosokra. A szerkezetlakatos szakma egy stabil és jól fizetett szakma, amely sok lehetőséget kínál a fejlődésre.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mennyit keres egy szerkezetlakatos?

Bruttó 430 000 Ft -tól a csillagos ég!

Megéri vállalkozni szerkezetlakatosként?

Igen, megfelelő szakmai és vállalkozói tudás hátterében mindenképpen.